Open Monumentendag 2018

Open Monumentendag - IMALSO

Het renovatiegedeelte van de vroegere IMALSO-site, dat nu het LOODSWEZEN, VLOOT en afdeling KUST (Vlaamse Hydrografie) huisvest, stelde dit weekend haar deuren open voor de Open Monumentendag. De interesse was zo groot –een 200-tal geïnteresseerden – dat bij iedere groep meer mensen aanschoven dan ingeschreven. Gelegenheidsgidsen Mon Bogaert en Johan Vinck gingen hier vlot mee om en loodsten de gasten om beurt door het gebouw.

De bezoekers kregen uitleg over de ontwikkelingsgeschiedenis van Linkeroever, Sint-Anneke, IMALSO zelf en de huidige invulling met de maritieme diensten.

De rondgang begon buiten met toelichting over de bouwstijl. Vervolgens ging het via de inkomhal, waar onder andere het schilderij (1995) met een afbeelding van het Vlaamse hoofd van rond 1900 te bezichtigen was, naar de eerste verdieping. De kleedkamers met de authentieke douches en de administratieve ruimte van de Vlaamse Hydrografie kwamen uitvoerig aan bod.

Het open karakter van het gebouw gaf de gelegenheid om inzicht te geven in de geschiedenis van het atelier en het magazijn waar VLOOT – rederij van de Vlaamse overheid met een 40-tal schepen in haar beheer – ondertussen haar intrek nam.

Op de tweede verdieping werd, naast het bezoek aan de Van Vlasselaer-zaal met het wandtapijt “De Zeemeerminnen” (1955), ook uitleg gegeven over het beloodsen van schepen van en naar de Vlaamse havens, onder andere aan de hand van de schaalmodellen: het loodsstation op zee “WANDELAAR” en de tenderswath “WESTERSCHELDE”.

Julien Van Vlasselaer 1907-1982, was naast kunstschilder ook ontwerper van kartons voor wandtapijten en glasramen.

Bijkomende informatie via volgende links:
- Sint-Anneke
- Inventaris Onroerend Erfgoed
- Afdeling KUST - Vlaamse Hydrografie
- VLOOT