LOODSWEZEN zet vrouwelijke collega's in de kijker op internationale vrouwendag

Vrijdag 8 maart was het weer internationale vrouwendag: de dag dat de rechten van de vrouw extra in de kijker worden gezet. Ook het Loodswezen liet deze kans niet aan zich voorbij gaan om de vrouwelijke collega's in de maritieme sector eens extra onder de aandacht te brengen.

Dat de maritieme sector grotendeels een mannenwereld is, is algemeen geweten. Het Loodswezen vormt hier geen uitzondering op: er zijn slechts 42 vrouwen die hun mannetje staan op een totaal van 436 werknemers. Het merendeel van deze vrouwen zijn tewerkgesteld in administratieve functies. Slechts 9 ervan beoefenen het beroep van loods, zo ook kapitein Kim Ossieur. 

Kapt. Kim Ossieur is op 1 maart 2008 gestart als zeeloods bij het Loodswezen. Loodsen gaan aan boord van schepen en staan de kapiteins bij met deskundig advies tijdens de navigatie in een zone die zich uitstrekt van het aanloopgebied van onze kust- en Scheldehavens stroomopwaarts de Schelde tot Temse en het kanaal Gent-Terneuzen, de Moervaart en de dokken van Gent.

Het grootste voordeel, volgens kapt. Kim Ossieur, aan het beroep loods is dat je na jarenlang wereldwijd gevaren te hebben dichter bij huis bent. Aangezien loodsen in continudienst werken (6 dagen beloodsen, 5 dagen rust), hebben ze tussendoor meer tijd voor vrienden en familie. Desondanks loodsen niet meer rechtstreeks in aanraking komen met de internationale wateren, komen zij aan boord vaak in contact met de verschillende nationaliteiten van de bemanning. Dit leidt dikwijls tot interessante gesprekken en indrukken. 

Net zoals aan elk beroep, zijn er aan het beroep loods ook enkele nadelen verbonden. Zo is het aan boord klimmen van schepen fysiek zeer zwaar en dikwijls zelfs gevaarlijk, vooral bij stormweer. Daarnaast is vermoeidheid een steeds weerkerend probleem door de onregelmatige uren. Het beloodsen van een schip brengt eveneens specifieke verantwoordelijkheden met zich mee. Men moet steeds de gevaren voor het eigen schip en bemanning in gedachten houden, maar ook de veiligheid van andere schepen in de omgeving en de bescherming van de natuur, zeker nu de scheepvaarttrafieken steeds drukker en de schepen steeds groter worden. 

Niet enkel als loods maar ook in haar continufuncties van loodsdienst- en rededienstplanner hoopt het Loodswezen in de toekomst een divers publiek aan te trekken. Onze 42 vrouwelijke collega's zijn alvast het bewijs dat de maritieme wereld een zeer uitdagende en interessante omgeving is om in te werken! 

Kapt. Kim Ossieur, vrouwelijke zeeloods bij het Loodswezen