Loodswezen vernieuwt full SNMS laptops

Om de grootste schepen veilig en vlot naar onze Vlaamse havens te manoeuvreren, maken onze loodsen gebruik van een Schelde-Navigator-Marginale-Schepen (SNMS). De SNMS is een geavanceerd nautisch hulpmiddel waarmee zeer nauwkeuring positie, koers en alle essentiële nautische parameters bepaald worden voor een veilige en vlotte vaart. 

De full SNMS sets worden dagelijks ingezet op marginale schepen. Dit betreft de ULCC van en naar Antwerpen en Zeebrugge, de LNG vaart, passagiersschepen en de bulkvaart naar Gent. 

Het Loodswezen heeft haar oude Panasonic laptops vervangen door nieuwe Lenovo high-end laptops die eveneens als tablet kunnen gebruikt worden.  Deze vernieuwing biedt verschillende voordelen: 800 gram lichter en een groter scherm dat zowel in landscape als portrait mode kan gebruikt worden. Verder kregen deze nieuwe laptops eveneens een Windows update en een Qastor navigatiesoftware update. Deze nieuwe instellingen in combinatie met een aangepaste interface moeten de continuïteit van de veilige vaart verzekeren. 

De opleidingen voor alle bevoegde loodsen zijn afgerond en de eerste nieuwe sets worden momenteel volop in de vaart genomen.