LOODSWEZEN loodst Energy Observer naar Antwerpen

Op vrijdag 21 maart arriveerde de Energy Observer aan het Zaha Hadidplein in Antwerpen. De Energy Observer is het eerste vaartuig ter wereld dat zijn energie haalt uit zelf aangemaakte waterstof via zonne- en windenergie. 

Het Loodswezen was dan ook trots om dit schip met een geraamde reis van 12 uur met 4 knopen over de grond en 48 mijl veilig naar de Royerssluis in de haven van Antwerpen te loodsen. 

Deze 30m lange en 12m brede catamaran heeft 130m² zonnepanelen aan boord, twee verticale windturbines en kan, indien nodig, een gigantisch kitezeil ontplooien. Dit vaartuig weegt 30 ton en heeft een diepgang van 20dm. 

Energy Observer

Het schip is uitgerust met een installatie die via elektrolyse waterstof aanmaakt. Elektrolyse haalt waterstof uit water door gebruik te maken van elektrische stroom. De gebruikte elektriciteit komt van zonne- en windenergie die op het schip wordt geproduceerd. Dit proces produceert buiten waterstof en zuurstof geen uitstoot. De overschot aan energie kan aan boord worden gestockeerd in lithium-ion batterijen zoals bij elektrische auto's. 

In normale weersomstandigheden en tegen normale snelheid kan het schip ongeveer de helft van haar energie uit zonne-energie halen. De bedienende rivierloods kon dan ook zonder problemen zijn laptop met Qastor op het circuit aansluiten - een grote meerwaarde voor de huidige loodsen. 

Energy Observer

De Energy Observer startte een jaar geleden met haar "Odyssée du future", een heuse wereldreis vanuit het Franse Sint-Malo en bezocht al tientallen havens in het Middellandse Zeegebied. Op zes jaar tijd zal zij 50 landen en 101 havens aanlopen. Het uiteindelijke doel is een bezoek brengen aan de Olympische Spelen van Tokyo in 2020.

De Energy Observer promoot in Antwerpen tevens de "Watt's Next?"-tentoonstelling. Hiermee toont het Antwerpse Havenbedrijf negen dagen lang allerlei initiatieven en plannen op het vlak van groene energie en energietransitie in de haven. 

Begeleidende rivierloods E. Van Zundert