Eerste aanloop vanuit Noord-Rusland!

Eerste aanloop vanuit Noord-Rusland!

Op maandag 9 april werd de haven van Zeebrugge voor het eerst aangelopen door de FEDOR LITKE, een volledig beladen LNG-carrier, vanuit Sabetta (Noord-Rusland). Dit vaartuig is één van de LNG-carriers van het ARC-7 ijsbrekertype dat speciaal is ontworpen om in extreme ijscondities te opereren in het noorden van Rusland.

De FEDOR LITKE heeft een lengte van 299 meter, een breedte van 50 meter en een diepgang van 12 meter. Bijzonder is dat het schip vooruit door een ijslaag kan varen van een meter dik en dit aan een snelheid van twaalf knopen. Achteruit kan het schip door ijs tot zelfs twee meter dik varen aan een snelheid van zes knopen. Om die reden zijn deze types vaartuigen uiterst wendbaar en uitgerust met drie azimuths. Onlangs kregen heel wat kustloodsen een intensieve training als voorbereiding op de komst van deze vaartuigen omdat de voortstuwing net dat tikkeltje anders is dan bij de meeste schepen.

Na het gedeeltelijk opklaren van de mist zodat de zichtbaarheid voldoende was, kon het schip veilig beloodst worden. Kapt. Van Laere en kapt. Swennen (kustloodsen) brachten de FEDOR LITKE veilig en vlot tot tegen de kaai van de Fluxys LNG Terminal. Na de losoperaties vertrok het schip op 10 april 2018 onder advies en begeleiding van kapt. Duquet en kapt. Van Wezemael richting de WANDELAAR waar de kustloodsen ontscheepten en de FEDOR LITKE terug richting Rusland voer.